Gedekte tafel

Menu:

Wedgwood Wedgwood porselein servies

Wedgwood maakt tijd- loos serviesgoed in allerlei ontwerpen.

Fürstenberg Servies van furstenberg

Fürstenberg is één oude producent van porselein.

Royal Copenhagen Royal Copenhagen porselein servies

Porselein servies van Royal Copenhagen is handgeschillderd.

Keltum Keltum Fado bestek

Bestek van Keltum worden gemaakt uit 18/10 edelstaal.

Sola Sola Haags Lofje

Sola, een uitgebreide keuze in ontwerpen van edelstaal bestek.

Villeroy & Boch Villeroy & Boch bestek

Het bekendste edelstaal bestek van Villeroy & Boch is Piemont.

Meer porselein servies

Meer zilver bestek
>

Etiquette

Edelstaal bestekBij een officieel en chic etentje of een diner,horen bepaalde etiquettes, tafelmanieren en ooktafelschikking. Organiseer je zelf een exclusief meergangen diner of ben je ergens uitgenodigd met voorname gasten? Dan is het wel handig om te weten wat de officiële regels zijn. Wie hoort bijvoorbeeld waar te zitten? Hoe hoort een tafel gedekt te zijn, hoe ligt het bestek, hoe staan de borden en glazen? En hoe hou je een speech? Regels over tafel dekken, tafelschikking en etiquette bij stijlvol dineren.

Tafel dekken

Edelstaal bestekWanneer je zelf een chic etentje organiseert, is het belangrijk om zorg aan het tafel dekken te besteden. Voor een feestelijke tafel is het niet persé noodzakelijk om duur tafellinnen te gebruiken of kostbaar tafelservies. Wel is het belangrijk om alles wat kleur en stijl betreft op elkaar af te stemmen. Zo kunnen rood en groen tinten geschikt zijn voor de Kerst, geel en groen voor Pasen. Wit kan altijd en bij iedere gelegenheid. Belangrijk is om het in basis rustig te houden, niet te veel storende elementen op tafel en geen bonte kleuren door elkaar.

Tafelschikking

Zilver bestekTafelschikking betreft de plaatsing: wie komt naast wie te zitten. Bij een wat minder officieel etentje kun je het beste mannen en vrouwen zo veel mogelijk om en om laten plaatsnemen. Bij een formeel diner is het belangrijk met de fornaamste gasten rekening te houden. De voornaamste vrouwelijke gast wordt rechts van de gastheer geplaatst als zijn tafeldame, de daaropvolgende voorname vrouwelijke gast links van hem.

Tafelmanieren

Tafelmanieren zijn gebaseerd op sociale fatsoensregels. De basis is om de tafelgenoten niet te storen met onesthetisch of ongepast gedrag. Zorg er in ieder geval voor dat je recht op zit, schep niet te veel in een keer op, gebruik een servet indien nodig en gebruik het juiste bestek voor iedere gang.

Tafelspeech

TafelspeechEen tafelspeech wordt bij voorkeur gehouden tussen de gangen van een diner in, zodat iedereen de gelegenheid heeft om aandachtig te kunnen luisteren en de gerechten niet koud worden. Wanneer er meerdere mensen een tafelspeech willen houden dan gaat de oudere spreker altijd voor de jongere ongeacht hoe belangrijk de jongere gast is. Als je een speech gaat houden, ga je staan (waarbij heren hun jasje dicht moeten knopen) en indien nodig tik je zachtjes tegen je glas en begint. Een tafelspeech dient vrij kort te zijn en de toegesprokenen als onderwerp te hebben.