Gedekte tafel

Menu:

Wedgwood Wedgwood porselein servies

Wedgwood maakt tijd- loos serviesgoed in allerlei ontwerpen.

Royal Boch Royal Boch aardewerk servies

Royal Boch is bekend van het boerenbont aardewerken servies

Fürstenberg Servies van furstenberg

Fürstenberg is één oude producent van porselein.

GreenGate GreenGate aardewerk servies

GreenGate is het grote Deense Lifestyle merk.

> >

Tafelschikking

Tafelschikking betreft de plaatsing: wie komt naast wie te zitten. Bij een wat minder officieel etentje kun je het beste mannen en vrouwen zo veel mogelijk om en om laten plaatsnemen. De officiële regels voor tafelschikking worden hieronder gegeven.

Gastheer en gastvrouw

Gastheer en gastvrouw zitten bij een officiële maaltijd gewoonlijk aan de korte zijden van een langwerpige tafel (hoofd) tegenover elkaar. Een andere mogelijkheid is dat de gastvrouw plaatsneemt in het midden van de lange zijde van de tafel en de gastheer aan het korte hoofdeinde.

Voornaamste gasten

De voornaamste vrouwelijke gast wordt rechts van de gastheer geplaatst als zijn tafeldame, de daaropvolgende voorname vrouwelijke gast links van hem. De voornaamste mannelijke gast zit links van de gastvrouw als haar tafelheer, de daarop volgende voorname mannelijke gast rechts van haar. Over het algemeen is een gast van hogere leeftijd voornamer dan een jongere, zelfs wanneer deze laatste een hogere positie heeft.

Eregasten

Wanneer er speciale eregasten zijn, spreekt het natuurlijk voor zich dat dit de voornaamste gasten zijn. Indien deze eregasten een echtpaar zijn, dan zitten ze naast elkaar. Dit geldt ook wanneer gastvrouw en gastheer de hoofdpersonen zijn bij het diner. De eregasten zitten in het geval van een langwerpige tafel in het midden van één van de lange zijden.