Gedekte tafel

Menu:

Wedgwood Wedgwood porselein servies

Wedgwood maakt tijd- loos serviesgoed in allerlei ontwerpen.

Royal Boch Royal Boch aardewerk servies

Royal Boch is bekend van het boerenbont aardewerken servies

Fürstenberg Servies van furstenberg

Fürstenberg is één oude producent van porselein.

GreenGate GreenGate aardewerk servies

GreenGate is het grote Deense Lifestyle merk.

> >

Tafelspeech

Een tafelspeech wordt bij voorkeur gehouden tussen de gangen van een diner in, zodat iedereen de gelegenheid heeft om aandachtig te kunnen luisteren en de gerechten niet koud worden.

Volgorde van speeches

Indien er één spreker is die een speech houdt, dan doet hij dit het beste na het hoofdgerecht. Zijn er meer sprekers, dan dienen de ceremoniemeester of de gastheer dit te coördineren, maar in elk geval gaan ouderen altijd voor jongeren.

De speech

Als je een speech gaat houden, ga je staan (waarbij heren hun jasje dicht moeten knopen) en -indien nodig- tik je zachtjes tegen je glas en begint. Een tafelspeech dient vrij kort te zijn en de toegesprokene(n) als onderwerp te hebben. Kijk degene(n) tegen wie je spreekt ook aan. Wanneer je je tot het hele gezelschap richt, kijk dan regelmatig rond en zorg dat je iedereen afwisselend aankijkt. Tijdens de speech moet je nooit op een tafel of stoel leunen, niet met je armen over elkaar en niet met je handen in je zakken staan. Je mag een spiekbriefje gebruiken, maar beter is om je speech van tevoren zoveel mogelijk uit je hoofd te leren.

Indien het een wat informeler etentje betreft in een klein gezelschap met een ‘onder ons’ sfeertje, dan kan gewoon de spontaniteit de boventoon voeren. In dat geval hoef je voor je speech ook niet te gaan staan; dit zou wellicht alleen, maar storend werken.